Conform Art 13, alin 3 din OG 2 / 2018, călătorul are dreptul să înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinație.
Conform Art 3, punctul 3, prin circumstanțe inevitabile și extraordinare se înțelege o situație care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situație și ale cărei consecințe nu ar fi putut fi prevăzute și evitate, chiar dacă s-ar fi luat măsurile rezonabile.
Considerăm că situația curentă intră sub incidența circumstanțelor inevitabile și extraordinare, așa cum sunt definite de OG 2 / 2018 în condițiile în care restricțiile persistă la momentul plecării, astfel încât să poată afecta în mod semnificativ executarea pachetului sau transportul pasagerilor la destinație.
Această interpretare a legii este confirmată de Ministerul Turismului prin comunicarea oficială transmisă în data de 23 aprilie pe site-ul oficial turism.gov.ro
Constatarea circumstanțelor inevitabile și extraordinare se poate face doar de la caz la caz, în condițiile în care sunt îndeplinite unele sau toate din criteriile enumerate mai jos, la data plecării:
- Imposibilitatea prestării transportului pasagerilor prin prisma restricțiilor impuse de țara de plecare (ex: România)
- Imposibilitatea prestării transportului pasagerilor prin prisma restricțiilor impuse de țara de destinație (ex: Turcia)
- Existența de restricții de circulație la destinație care să afecteze semnificativ prestarea pachetului (ex: închiderea muzeelor, restaurantelor, plajelor, obiectivelor, etc.).
- Aceste restricții trebuie să existe în imediata vecinătate a locului de destinație (De exemplu, dacă în Grecia există restricții de circulație, însă insula Corfu este deschisă turiștilor, condițiile prevăzute de OG 2 / 2018 nu sunt întrunite)
De asemenea, considerăm că nu toate măsurile restrictive pot intra sub incidența OG 2 / 2018. De exemplu, închiderea unui hotel la destinație nu poate fi considerată că afectează semnificativ executarea pachetului dacă la destinație nu există alte restricții de circulație și dacă se oferă turiștilor variante de cazare în condiții similare sau chiar superioare celor contractate.
Ținând cont de toate cele enumerate mai sus considerăm că invocarea Art 13 din OG 2 / 2018 poate fi prematură în unele cazuri. Astfel, trebuie ca situația invocată să fie certă la momentul solicitării. Acest lucru se întâmplă deoarece conform regulilor bunei-credințe agenției de turism trebuie beneficieze la rândul ei de șansa de a presta serviciul sau de a propune turiștilor opțiuni similare sau mai bune.
Menționăm, de asemenea, că pentru a putea beneficia de prevederile OG 2 / 2018 este nevoie ca turistul să poată invoca aceste circumstanțe inevitabile și extraordinare în baza unui contract valid, încheiat conform prevederilor legale în vigoare și care este activ în momentul constatării, adică la momentul plecării. Astfel, pentru a putea invoca prevederile OG 2 / 2018 este absolut necesar ca turiștii să aibă achitate tranșele scadente în termenele agreate, depășirea acestor termene conducând la anularea de drept a contractului.